Jugarijugar's Blog


9 Abril 2010, 22:11
Filed under: Cròniques del jugar

Cròniques del Jugar

Jugar i Jugar itinerant: una proposta


Jugar i Jugar Itinerant és un taller d’una jornada completa, per a adults i per a infants, que apropem fins allà on ens ho demanen.


El matí comença convocant pares i mares a una xerrada sobre materials de joc, seguida d’un temps perquè aquests adults juguin lliurement en un ambient preparat amb els nostres propis materials.
A la tarda, el mateix espai es deixa disponible per als infants, generalment fills i filles del adults participants, que també són convidats a quedar-se com a observadors, mentre nosaltres els acompanyem en el joc.


Foto de Jugar i jugar


En els espais preparats on es permet un joc delimitat però no dirigit, es pot produir de forma rica i fluïda l’espontaneïtat, la creativitat i la flexibilitat, eines cabdals d’aprenentatge vivencial i plaent.


Quan tornem a jugar, els adults reprenem un contacte amb nosaltres mateixos que ens revitalitza i ens commou. Fàcilment, llavors, podem recrear la intensitat i la importància cabdal del joc dels nostres fills i filles.

Foto de Jugar i jugar


Les experiències dels tallers de joc amb adults són especialment riques. Alguns ens comenten que “poden reviure l’experiència del joc amb il•lusió” i se sorprenen del fet que “trobar-se amb un ambient ric en materials els proporciona un gran plaer”. D’altres reconeixen que “no creien estar tant rovellats” en el tema del joc i que“no saben com començar a jugar”, o senten “una mica de vergonya”, mentre també hi ha els que sembla que mai no hagin deixat de jugar.


Viure aquestes emocions en l’experiència del joc lliure permet connectar amb el que senten els fills davant situacions socials com haver d’adaptar-se a un espai nou en poc temps, jugar amb nens que no coneixen, sentir por al ridícul, plegar quan l’adult ho decideix, o compartir les joguines i materials. Canviar de lloc, per estar on solen estar els nostres fills, és un experiment poderós i transformador quan el fem amb el cor i els ulls oberts.

Foto de Jugar i jugar


Tot i que aquests tallers ens impliquen un gran esforç físic i logístic, és una de les activitats de les que més gaudim: el retorn que obtenim dels adults participants és enormement valuós per a nosaltres, i l’observació del joc dels infants una font d’aprenentatge inesgotable.

Foto de Jugar i jugar

 

 


Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s%d bloggers like this: