Jugarijugar's Blog


20 Novembre 2010, 23:15
Filed under: Parlem dels nostres productes

Parlem dels nostres productes

Grimpar, saltar, gronxar-se

Claudio Sourrue

Us heu fixat mai en la mirada d’un infant que tot sol, o sola, ha aconseguit grimpar i enfilar-se dalt d’un arbre, d’una tanca, d’una roca grossa o d’un turonet a la platja?

Els nens i nenes necessiten imperiosament moure’s, enfilar-se, provar de saltar i caure a l’herba, en un terra de fusta, en un matalàs. No és estrany veure nens enfilant-se als llocs més inverossímils: tanques del parc, barres de pas dels supermercats, prestatgeries o sofàs de casa, fanals, papereres, baranes i reixes dels portals.

Grimpar, enfilar-se, gronxar-se, són jocs que els permeten concentrar-se, conèixer-se físicament, explorar la pròpia força i habilitat, posar els cinc sentits en el moviment i la coordinació.

Claudio Sourrue

Moltes vegades, els nens i nenes són bombardejats amb una cantarella adulta inquietant: No corris, no t’enfilis, que cauràs, vigila, això no ho podràs fer, no pugis allà, no baixis per aquí, no saltis tant, no…no…no em facis patir. Malgrat aquesta pressió contrària i debilitadora, els infants persisteixen, ho intenten mil vegades tot, hi tornen, no es donen per vençuts. És més: dins la meravellosa capacitat d’autoregulació que tenen per repartir la seva energia vital, sempre prioritzen el moviment: és una necessitat essencial pel seu desenvolupament saludable. Senzillament, un infant sempre quiet és un infant malalt.

Sovint els pares i mares pensem que per fer totes aquestes coses cal anar, per exemple, als parcs, on hi ha zones preparades i estructures pensades per a permetre pujar, baixar i deixar-se lliscar. I poca cosa més, perquè de fet, les estructures de joc dels parcs urbans, especialment dissenyades per als infants, resulten molt limitades.

Claudio Sourrue

Creiem que, sense cap mena de dubte, el millor lloc on experimentar amb el moviment és la natura, el nostre medi natural: el bosc, la platja…però molts de nosaltres no podem accedir-hi de manera quotidiana. Per això, des de Jugar i Jugar proposem l’acondicionament d’algun espai de casa perquè els petits puguin enfilar-se.

Una escala de corda, un gronxador tou, una corda de nusos, una hamaca o una tela resistent i llarga, són bones opcions per facilitar i permetre aquest riquíssim ventall de jocs de moviment corporal. Si ens engresquem, veurem que no és tan difícil. Un ganxo al sostre i un mosquetó poden fer meravelles!


Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s%d bloggers like this: