Jugarijugar's Blog


8 Març 2011, 23:50
Filed under: Propostes Jugar i Jugar

Propostes Jugar i Jugar

Espais de joc

Jugar i Jugar

Fa algun temps ja us vam parlar del joc de qualitat, un dels principals motors de Jugar i Jugar.

Alguns factors determinants del joc de qualitat són l’estat de conservació dels materials i la manera com estan organitzats. Això té a veure amb la dignitat i el valor que els atorguem, amb el respecte que transmetem als infants i el que sentim pels seus objectes de descoberta i de joc.

Avui volem parlar-vos de com estructurem els espais destinats al joc. Els pares i mares tenim una responsabilitat i un repte importants: retirar una part dels materials antics, organitzar els nous, ubicar-los per aconseguir uns espais atractius que convidin al joc espontani i creatiu dels petits.

Claudio Sourrue

Creiem que els materials i els espais de joc tenen la mateixa importància que els altres objectes i estances de la casa; per això endreçar, netejar, decorar, és tan aplicable al nostre dormitori o a l’escriptori com als prestatges de les joguines; a la roba, la vaixella o els aparells electrònics, com a l’espai on poden construir un garatge de cotxes o una casa de nines. Les seves eines de treball, d’indagació i descobriment, són tan eficaces i útils com el nostre ordinador portàtil.

Jugar i Jugar

Els infants ocupen, utilitzen i gaudeixen dels espais de joc quan són espais oberts, suggerents i adequats al seu estadi evolutiu. Una proposta per a nadons, per exemple, podria ser així:

Anna Ortiz

Finalment, hem reunit algunes paraules útils per revisar els nostres espais de joc:

Ordre. Té a veure amb la ubicació de les joguines, endreçades en paneres, capses o cistells, que facilitin la diferenciació. Els contenidors grans tendeixen a la mescla i l’acumulació, mentre que els contenidors petits permeten veure’n el fons, guardar-hi menys volum d’objectes i no barrejar continguts. Ordre simple, accessibilitat, evitar un ambient carregat, i tenir present que el protagonisme sigui de l’infant, no pas del mobiliari.

Quantitat. Molts tendim a l’excés d’oferta de materials i joguines. Els infants necessiten un nombre relativament reduït de propostes que els permetin indagar per sí mateixos, i els materials dels que puguin responsabilitzar-se. Una quantitat desmesurada no els aporta més curiositat, ni més alegria, sinó una saturació d’estímuls que els desmotiva i els dispersa.

Conservació. Els objectes de joc (com les nostres eines de treball) són útils si estan ben conservats. Si els tenim trencats, falten peces, estan molt bruts o tenen desperfectes, els podem reparar, netejar o restaurar, en definitiva, tenir-ne cura.

Jugar i Jugar

Rotació. No tots els materials de joc han d’estar disponibles a l’espai habitual. Si observem quines preferències i interessos té l’infant, podem separar i retirar-ne temporalment una part. Canviar de tant en tant els materials, els llocs i els usos de l’espai és atractiu i obre la porta a noves possibilitats.

Moviment. En els espais interiors, tendim a oblidar o a creure impossible oferir propostes de moviment. El moviment és una de les principals necessitats del seu desenvolupament i, sent una mica creatius, podem incloure fàcilment alguna opció a casa: hamaca, escala, corda penjada, altell amb matalassos, coixins d’escuma polivalents…

Claudio Sourrue

L’expressió artística. El material d’expressió plàstica és un bàsic: paper i cartró, tisores, llapis, ceres i pintures, pinzells, papers especials, cola, capses i envasos reutilitzables, cartrons diferents, suro, feltre… Els infants exploren amb gran profunditat a través de les manualitats, i sovint s’equilibren amb activitat artística (responent a necessitats reflexives i expressives) després d’estones de moviment i de joc més dinàmic. Com en la resta de materials, més valdrà poca quantitat i de qualitat que molta abundància de material poc sòlid, i evitarem acumular llapis trencats, ceres aixafades, plastilina massa desgastada.

Us animem a revisar els vostres espais de joc, i a fer-hi, a poc a poc, petits canvis. Segurament tant els vostres fills com vosaltres us sorprendreu!

Jugar i Jugar


2 comentaris so far
Deixa un comentari

Ostres, aquesta entrada la posaré en un word i la passaré als pares de l’escola, doneu informació molt valuosa!

Gràcies, ara se’m gira molta feina però gràcies!

Comentari per Anna

meravellada per aquesta concepció de la importància que és el joc per als nostres petits!! sempre consulto el blog i m’és una eina gairebé imprescindible per la meva feina! gràcies per aquesta difusió d’aquests pensaments feu un gran treball! Mina.

Comentari per mina vilardebo salas
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s%d bloggers like this: